SPACEBOX AMERSFOORT

SPACEBOX AMERSFOORT

Periode: 2007- 2016
Aantal: 120
Eigenaar: Portaal
Gebruik: Studentenhuisvesting

Eerste locatie
2011 24 verhuisd naar Apeldoorn
2017 96 verhuisd naar Almere

Period: 2007 – 2016
Number: 120
Owner: Portaal
Use: Student housing

First location
2011 24 moved to Apeldoorn
2017 96 moved to Almere

Een afscheidsblik in de kijkdozen

Toen in 2016 besloten werd dat de containerwoningen na hun lange trouwe dienst in de Nieuwe Stad eind november plaats moesten maken voor andere woningen, vonden fotograaf Nico Brons en journalist Annemarie Degens het een goed moment om eens een kijkje te gaan nemen in de studentenwoningen.

In de fotoserie Kijkdoos zette iedere week een bewoner van de Spaceboxen de voordeur open, om te laten zien hoe hij of zij de ruimte op geheel eigen manier ingevuld had.

Het leverde Nico Bron en Annemarie Degens een publicatie van 16 van hun foto’s op in de uitgave Met het oog op Amersfoort #2016

Foto’s: Nico Brons
Teksten: Annemarie Degens voor Algemeen Dagblad

Charmayne Veenema

‘In spacebox wonen was goede ervaring’

In deze aflevering vertelt Charmayne Veenema (28) over haar studentenbox.

,,Inmiddels woon ik niet meer in mijn spacebox, sinds twee maanden woon ik in Nieuwland. Samen met mijn vriend heb ik daar een woning gekocht. Ik ben echt geüpgraded: het is een eengezinswoning. Heel wat anders, ik heb ineens zes keer zoveel ruimte.

Wonen in de spaceboxen beviel me ontzettend goed. Dat blijkt alleen al uit hoe lang ik er gewoond heb, bijna zes jaar. Ik vond het ideaal dat ik vlak bij mijn school woonde en het was echt mijn huisje, ik had alles bij de hand, dus waarom zou ik eerder weggaan? Maar samenwonen in zo’n kleine ruimte was geen optie, dat kan gewoon niet.Mijn vriend was wel veel over de vloer en dan was het al krap.

Ik had wel contact met de andere bewoners van de spaceboxen, maar niet heel veel. Ik had die behoefte niet, ik ben geboren en getogen in Amersfoort, dus ben er niet gaan wonen om vrienden te maken.Sommige mensen vonden de boxen klein, maar ik heb daar echt nooit last van gehad. Ik denk dat ik er daarom zo lang heb gewoond.”

Louëlle Smans

‘Geprobeerd er een echt huisje van te maken’

In deze aflevering vertelt Louëlle Smans (22) over haar studentenbox.

,,Ik vind het heel jammer dat de spaceboxen weggaan, ik woon er echt super en als ze niet weg zouden gaan was ik er zeker nog een tijd blijven wonen. Op den duur was ik dan wel op zoek gegaan naar iets anders, want mijn vriend en ik willen graag samen gaan wonen, maar dan had er geen druk achter gezeten.

Van mijn spacebox heb ik geprobeerd een echt huisje te maken met een zitgedeelte achterin en een deel om te slapen en studeren voorin. Ook al is het klein, zo voelt het echt als mijn eigen plek.

Ik kom oorspronkelijk uit Brabant en hiervoor heb ik in Amsterdam gewoond. Daardoor was ik bang dat ik Amersfoort klein zou vinden, te dorps, maar het is een hele leuke en mooie stad. Toch blijf ik niet in Amersfoort wonen, mijn vriend en ik zijn samen op zoek naar een appartement in Utrecht.

Hij begint binnenkort met een nieuwe baan en mijn studie verhuist naar Utrecht, dus is dat handiger. Maar iets geschikts vinden is moeilijk, in iedere stad. Daar zullen veel jongeren tegenaan lopen en daarom is het zo jammer dat de spaceboxen weggehaald worden.”

Bedenker Spacebox vond Amersfoort gezelligste plek

Na tien jaar trouwe dienst worden de Spaceboxen, de gekleurde studentenwoningen aan de Kleine Koppel, weggehaald. De Spaceboxen gaan weg, de studenten waren al gevlogen. Mart de Jong, geestelijk vader van de Spacebox, vertelt over zijn ontwerp.

 

Ze staan er wat triest bij, de blauw, geel en oranje gekleurde studentenwoningen die door tien jaar heen honderden studenten onderdak boden. De woningen zijn leeg en verlaten, in een enkeling hangt een vergeten klok of zijn de gordijnen achtergelaten. Tussen de twee units in staat een grote container met bouwafval waar ook een zwarte tweepersoons bank naast gezet is. De Spaceboxen gaan weg, de studenten zijn gevlogen.

Duizend boxen
Amersfoort is een van de acht steden in Nederland waar de Spaceboxen door de jaren heen zijn geplaatst. Verdeeld over Delft, Almere, Utrecht, Eindhoven, Lelystad, Vlodrop, Apeldoorn en Amersfoort werden duizend van deze woonboxen geplaatst.

,,Amersfoort is, samen met Utrecht, een van de leukste ‘dorpjes’ geweest. Het was een hechte gemeenschap. Er is ook veel gebeurd, zoals de brand in 2007 die zes boxen vernielde. Vooraf had ik daar wel eens een slapeloze nacht over gehad. Ik dacht: wat nou als er brand is en ze allemaal in rook opgaan? De vlammen sloegen wel 6 meter boven het complex uit, dat was wel even een momentje. Ook zijn er 24 verwijderd omdat het aangelegen architectenbureau ging uit breiden. Die boxen zijn naar Almere verhuisd.”

Robin Bekkers

‘In de spacebox wonen voelt als kamperen’

In deze aflevering vertelt Robin Bekkers (21) over zijn studentenbox.

,,Na een jaar en twee maanden in de spaceboxen te hebben gewoond ben ik net een maandje geleden verhuisd. Ik woon tijdelijk weer bij mijn moeder in Leusden. Toen ik laatst langs mijn spacebox ­fietste, zag ik dat er alweer een nieuwe bewoner in zit. Hij had allemaal vuilniszakken tegen het raam geplakt, als vervanging van gordijnen. Wonen in de spaceboxen voelde voor mij altijd alsof ik aan het kamperen was. Het is op zich wel lekker wonen, maar het is écht klein. Het is passen en
meten.

Mijn spacebox heeft uitzicht op de Eem. Dat is wel mooi, en hij zit helemaal bovenin. Daardoor heb je als eerste en de hele dag de zon op je pan. Dus in de zomer kan het echt warm worden. Als het regent ben je ook niet overdekt. Dus als je voor je deur staat regen je echt nat. Het ergst aan wonen in de spaceboxen is de gezamenlijke wasruimte, met zes wasmachines en zes drogers voor alle bewoners. Eén grote bende is het daar.”

Kevin van Dijk

In deze aflevering vertelt Kevin van Dijk (18) over zijn studentenbox.

,,Toen ik vijf of zes maanden geleden in de spacebox kwam wonen, wist ik natuurlijk al dat ik er in december weer uit zou moeten. Maar dat maakte me niet uit. Dit is de eerste plek waar ik op mezelf ben gaan wonen. Ik wilde kijken of het me zou bevallen, dan kon ik daarna altijd nog verder zien. Het antwoord is ja, het bevalt me heel goed om op mezelf te wonen.

Het leuke aan het wonen in de spaceboxen, is het contact met alle andere bewoners. We maken vaak een kampvuur samen en eten gezamenlijk. Ik ga veel met de andere bewoners om. Zo heb je een beetje je eigen huis, maar toch deel je ook dingen. Ik weet dat er veel andere bewoners zijn die zich juist graag terugtrekken. Sommigen zie je nooit, anderen heel veel.

Het moment dat ik uit mijn spacebox moet, komt nu echt dichtbij, nog maar een maand. Ik heb een aantal opties op een nieuwe kamer lopen, maar niks is zeker. Het is echt moeilijk om nu een nieuwe woning te vinden. Ik zoek niet per se iets in Amersfoort. Eigenlijk zou op dit moment elke stad wel goed zijn.”

Lisa Lammertink

‘Hier kan ik mijn eigen plan trekken’

In deze aflevering vertelt Lisa Lammertink (20) over haar studentenbox.

,,Degene die voor mij in mijn spacebox woonde, had een tweepersoonshoogslaper. Dat vond ik zo handig dat ik er ook een gekocht heb. Van de bank op de onderste laag kan ik een tweepersoonsbed maken, als ik hem uitklap. Ideaal voor wanneer er mensen blijven logeren. De hoogslaper zorgt ervoor dat het ruimtelijk blijft. Dat vond ik belangrijk tijdens het inrichten.

Ik woon pas twee maanden in de spaceboxen en kan dus in totaal een maand of zeven hier blijven. Dat wist ik van tevoren en het maakt me niet uit. Ik vind zeven maanden best lang. Inmiddels heb ik hier al wat mensen leren kennen. Eens in de zoveel tijd wordt er iets georganiseerd, zoals een barbecue. We hebben een groepswhatsapp, daar komen dat soort berichten in langs.

Ik kan hier helemaal op mezelf zijn.Ik houd ervan mijn eigen plan te trekken, maar thuis kon dat niet altijd. Daar moest ik toch rekening houden met mijn ouders en zusje. Hier heb ik ook niet te maken met huisgenoten. Dit is mijn eigen kleine huisje.”

Lars de Werd

‘De muren komen na een tijdje op je af’

In deze aflevering vertelt Lars de Werd (23) over zijn studentenbox.

,,Ik heb vier jaar lang in de spaceboxen gewoond. Hoewel het een heel leuke tijd was, moet ik zeggen dat de muren op een gegeven moment op je af beginnen te komen. In die vier jaar heb ik mijn spacebox heel wat keren anders ingericht en heb ik ook veel bewoners zien komen en gaan. Bijna niemand van de mensen die er zaten toen ik er kwam, wonen er nu nog. Dat maakte weggaan een stuk makkelijker.

Sinds anderhalve maand woon ik weer bij mijn ouders in Soesterberg. Terug naar het kleine dorpje. Ik ben bezig met afstuderen en bij mijn ouders wonen geeft me meer structuur. In de spaceboxen kon het nog wel eens té gezellig worden, vooral in de zomers. Ik ging veel om met de andere bewoners en had er veel vrienden.

Bij mijn ouders wonen geeft me ook de kans om te sparen. Wanneer ik afgestudeerd ben, wil ik een aantal maanden gaan reizen.

Terug zijn in mijn ouderlijk huis valt me niet tegen. De afwas wordt gedaan, mijn was ook en ik kan goed opschieten met mijn ouders. Mijn kamer is wel kleiner dan een spacebox, maar nu zit er nog een heel huis omheen.”

Jetske Kalwij

‘Ook in zo’n ruimte plek om creatief te zijn’

In deze aflevering vertelt Jetske Kalwij (24) over haar studentenbox.

“Ik ben vaak achter mijn naaimachine te vinden. Op de foto ben ik toevallig bezig vlaggetjes te maken voor de bruiloft van mijn zus, maar verder maak ik hoofdzakelijk mijn eigen kleding.

In zo’n kleine ruimte als in een spacebox heb je dus ook nog ruimte om creatief te zijn. Al merkte ik wel dat hoe creatiever ik werd, hoe meer ik uit mijn spacebox groeide. Ik had op het laatst geen idee meer waar ik mijn spullen moest laten.

Het uitklaptafeltje waaraan ik aan het werk ben, leek me reuze handig. Dan kon ik hem weer inklappen als ik hem niet gebruikte. Maar in de praktijk stond hij altijd vol spullen en heb ik ‘m twee keer ingeklapt, als iemand bleef slapen.

Sinds een maand woon ik niet meer in de spaceboxen, maar ben ik verhuisd naar Naarden. Ik werk in Utrecht en heb er ook mijn toneelvereniging en via een vriendin kon ik aan een nieuw huis komen. Dat kwam dus heel goed uit, als is Naarden wel wennen vergeleken met Amersfoort. Ik vond Amersfoort altijd fijn om het ons-kent-onsgevoel dat er heerst. Ik noem het altijd Utrecht in het klein.”

Bart Oskam

‘Een hamer gebruikt om de bank en kast op hun plek te slaan’

In deze aflevering vertelt Bart Oskam (22) over zijn studentenbox.

,,Ik woon pas sinds begin april in de spaceboxen en daarom vind ik het extra jammer dat ze nu al weggehaald worden. Natuurlijk wist ik dat de kans bestond dat ik er snel uit zou moeten. Er wordt immers al lang over gespeculeerd dat ze weggaan.”

,,Hiervoor woonde ik in een huis waar ik in september uit had gemoeten, dus dit geeft me toch weer een paar maanden speling. Zoals te zien op de foto is mijn bed gebroken. Dit gebeurde op mijn verjaardag. We zaten er met te veel op en ineens brak het. Binnenkort krijg ik een nieuwe van mijn buurvrouw die gaat verhuizen. Tot die tijd heb ik hem gerepareerd door er stoeptegels onder te leggen.”


Allemaal van mij

,,Het is improviseren, net als de rest van het inrichten van een spacebox. De meeste meubels staan zo strak tegen elkaar dat je ze niet meer kunt verschuiven. Ik heb een hamer gebruikt om de bank en kast op hun plek te slaan. Waar ik eind november heen ga, weet ik nog niet. Het liefste niet naar een studentenhuis. Ik vind delen geen probleem, maar hier hoef je met niemand rekening te houden. Dit is allemaal van mij.”

Abdulah Aksoy

‘Ik ben blij dat ik deze stap genomen heb’

In deze aflevering vertelt Abdulah Aksoy (25) over zijn studentenbox.

,,Toen ik in de spaceboxen kwam wonen wist ik al dat het tijdelijk zou zijn. Ik woon er pas een paar maanden en vind het heel jammer dat ik er maar kort kan wonen, maar ik ben heel blij dat ik toch de stap gezet heb.

In de Turkse cultuur is het heel ongewoon om op jezelf te gaan wonen. Dat doe je alleen als je gaat trouwen. Ik ben de eerste in mijn familie die op zichzelf ging wonen en dat was enorm wennen, voor mij en mijn ouders. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb.

Ik ben al op zoek naar een andere plek om te gaan wonen wanneer de spaceboxen definitief weggaan, want terug naar mijn ouders kan ik niet meer, nu ik weet hoe het is om op mezelf te wonen.

Ik wil graag in Amersfoort blijven, ook al studeer ik in Utrecht. Ik verkies Amersfoort boven een andere stad omdat ik hier veel mensen ken, het is klein en overzichtelijk. Maar iets voor mezelf vinden is lastig. De spaceboxen zijn, voor zover ik weet, de enige voorzieningen op deze manier voor studenten. Daarom heb ik nog stille hoop dat de gemeente ervoor kiest ze toch te laten staan.”

Marthe van Dijk

‘Een spacebox is een metalen doosje’

In deze aflevering vertelt Marthe van Dijk (25) over haar studentenbox.

,,Over twee weken verhuis ik uit mijn spacebox naar een studentenwoning in het Sint Joseph aan Muurhuizen. Ik heb dan een jaar in mijn spacebox gewoond. De locatie vind ik heel fijn. Ik studeer aan de HU dus woon nu in de achtertuin van mijn school. Ook het zelfstandige is natuurlijk ideaal. Dat zal ik ook zeker gaan missen als ik straks weer faciliteiten moet gaan delen met huisgenoten. Gelukkig heeft de keuken van het Sint Joseph een vaatwasser, dat scheelt al heel veel.”

,,Aan de andere kant vind ik het niet erg om mijn spacebox te moeten verlaten. Een spacebox is een metalen doosje, ze zijn allemaal hetzelfde en je kunt er niet veel mee qua inrichting. Nu ga ik naar een kamer met een hoogslaper en een heel groot raam, in een oud pand midden in de stad. Daar kijk ik wel heel erg naar uit.”

,,Wat ik echt, écht niet ga missen is die ieniemienie keuken. Ik weet dat niet alle mensen koken, maar ik doe dat wel elke dag en dat is in deze keuken bijna niet te doen. Het eerste wat ik ga doen als ik in het St. Joseph woon, is uitgebreid koken, met alle vier de gaspitjes tegelijk in gebruik.”

Tadao Terwiel

‘Vast ritueel is samen eten en film kijken’

In deze aflevering vertelt Tadao Terwiel (26) over zijn studentenbox.

,,De spacebox is van mijn vriendin Jeanita Goeree. Ik ben veel en graag bij haar thuis. Zij is momenteel drie maanden in Zuid Afrika. We hebben elkaar ontmoet toen ik in de spacebox tegenover haar logeerde. Doordat ik daar een tijdje gelogeerd heb, heb ik veel mensen in de spaceboxen leren kennen.

Ik voel me thuis in Jeanita’s huis, maar ik heb er wel erg aan moeten wennen. Ik ben iemand die altijd overal en nergens te vinden is, ik leef het liefst buiten. Zij is het omgekeerde van mij. Vast ritueel is samen avondeten en een film kijken via Popcorn Time, een soort illegale versie van Netflix. We scrollen langs het aanbod en klikken op wat ons aanspreekt zonder de trailer te bekijken.

Wanneer Jeanita terug is uit Zuid-Afrika moet ze bijna de spacebox uit. Dan gaan we samen kijken naar een nieuwe woning. Maar we hebben nog niets concreets op het oog, we moeten de opties een keer rustig doornemen. We zouden kunnen kijken naar sociale of particuliere huur. Ik heb een vaste baan en Jeanita studeert nog een jaar, dus dat biedt veel verschillende mogelijkheden.”

Dana Gierspeck

‘Ik wilde er een echt huisje van maken’

Wie: Dana Gierspeck (23)

,,Bij het inrichten van een spacebox komt best wat creativiteit kijken. De ruimte is niet zo groot. Naast de spullen die ik al had toen ik nog thuis woonde wilde ik een bank, een bureau, een tafel. Ik wilde er een echt huisje van maken. Geen studentenhok.”

Ze hoort vaak dat ze het slim heeft ingericht: ,,Je moet niet alleen creatief zijn met inrichten maar ook creatief kunnen koken. De keuken is zó klein dat ik er soms gek van word. Maar dan denk ik: ik heb een eigen keuken, een eigen badkamer, alles voor mezelf. Ik heb niets te klagen. Welke student heeft dat nou?”

Als Dana straks in november uit haar spacebox moet, wil ze gaan samenwonen met haar vriend: ,,Hij woont ook in de spaceboxen. We hebben elkaar hier ontmoet bij een avondje rond het kampvuur.  Iets vinden is lastig. Daar zullen meer studenten die hier wonen straks tegenaan lopen. Er is een vet woningtekort. Samen kunnen we al bijna niets vinden, laat staan wanneer je alleen bent. De gemeente moet kijken naar een oplossing. Starters en studenten kunnen met deze woningmarkt bijna nergens terecht.”

Marieke Tijl

‘Echt een huisje, een fijn plekkie’

In deze aflevering vertelt Marieke Tijl (23) over haar studentenbox.

,,Na ongeveer een jaar in de spaceboxen gewoond te hebben ben ik sinds kort verhuisd naar een ander studentencomplex in de stad, het St. Joseph aan de Muurhuizen. Een vriendin van mij woonde daar al en er kwam een kamer vrij dus heb ik mijn kans gepakt. Liever zo dan dat ik tot het laatst in de spaceboxen was gebleven en vervolgens niets leuks kon vinden.

Wonen in de spaceboxen had voor mij weinig nadelen en als ze langer waren blijven staan, was ik er graag langer gebleven. Dat is misschien gek om te zeggen omdat ik op mijn nieuwe plek ook heel fijn woon, maar het is wel zo.

Voordat ik in mijn spacebox kwam wonen heb ik in Amsterdam gewoond waar ik meerdere huisgenootjes had. In een spacebox heb je alles voor jezelf en dat voelde ineens heel luxe. Daarbij was het altijd gezellig met vriendinnen en op vijf seconden lopen van school af.

Ik wilde graag dat mijn raam open zou kunnen, dus heb ik mijn bed zo gezet met stenen onder de poten van het voeteneinde, zodat hij recht staat. Mijn spacebox heb ik zo ingericht dat het ordelijk maar gezellig is.”